Западот сака да ги изолира Русија и Украина, оценува белоруски дипломат

44

Високиот белоруски дипломат смета дека актуелните настани во регионот произлегуваат од неподготвеноста на Западот да слушне што другите земји имаат да кажат во врска со безбедносните прашања и да ги разбере посебните околности поврзани со другите народи, пренесе ТАС С.

„Сегашните обиди (на Западот) да ги демонизира Русија и Белорусија, да ги изолира на меѓународната сцена, да ја задуши нивната економија и да обезбеди промена на власта – за што отворено разговараат светските лидери – се должат на фактот дека овие земји имаат храброст да зборуваат сами“, истакна Мекеј.