Метеоролозите најавуваат враќање на Ел Нињо во наредните месеци, што ќе значи топло и суво време низ Азија и Австралија и повеќе врнежи на југот на САД и јужноамериканскиот континент.

Severe Weather објави детална анализа за тоа како настанува Ел Нињо, но и што точно е Ла Ниња, уште една појава која се јавува и влијае на времето. Во таа анализа тие објаснуваат како океанските аномалии влијаат и на времето и на атмосферата и посочуваат дека Ел Нињо веќе зајакнува и се очекува негово поголемо влијание во наредните сезони, пренесува N1.

Кога океанот ќе се сретне со атмосферата…

Ел Нињо е фаза на ENSO, што значи „Јужна осцилација на Ел Нино“. Овој регион на екваторијалниот Тихи Океан редовно преминува помеѓу топла и студена фаза. Обично има фазна промена приближно на секои 1-3 години.

Студената или топлата фаза обично се развива од крајот на летото до почетокот на есента и трае до пролетта, но во некои случаи може да трае и до три години. Последната таква фаза беше студената Ла Ниња која траеше три години.

Што точно е Ла Ниња? Студената фаза на ENSO се нарекува Ла Нина, а топлата фаза се нарекува Ел Нињо. Овие фази се разликуваат по тоа какви температури на океаните предизвикуваат, но и какви временски примероци создаваат.

За време на Ла Ниња, активностите на врнежите и на грмотевиците обично се намалуваат над централниот екваторијален Пацифик и стануваат ограничени на Индонезија и западниот Пацифик. Областа на ниски врнежи добро се совпаѓа со областа на ненормално ниски температури на површината на океаните. Оваа севкупна шема на врнежи покрива речиси половина од светот и е одговорна за многу од глобалните временски ефекти предизвикани од Ла Ниња.

За време на фазата Ел Нињо, притисокот над тропскиот Пацифик опаѓа и повеќе врнежи и бури се случуваат во овој регион. Но, за време на Ла Ниња, притисокот над екваторијалниот Пацифик се зголемува, создавајќи стабилни услови и помалку бури. Со текот на времето, ова почнува да влијае на сезонското време на двете хемисфери.

Како што понатаму пишува во анализата објавена од Severe Weather, Ел Нињо во источниот дел на Пацификот предизвикува повеќе бури и врнежи и го намалува притисокот над тој регион. Во исто време, воздухот се спушта во западниот Пацифик, предизвикувајќи стабилно време и услови со висок притисок во тој регион.

Каква е прогнозата?

Очекуваме екстремно висок пораст на температурите, а судејќи според податоците собрани низ историјата, сето тоа сигнализира дека очекуваме исклучително силен феномен Ел Нињо.

Невремето и значително постуденото време би можеле да го погодат јужниот дел на САД, а бидејќи се очекува Ел Нињо да има силно влијание врз претстојните зимски сезони, можно е да влијае и на моделите на снежни врнежи. Во северниот дел на Соединетите држави обично има помалку снежни врнежи за време на зимите на Ел Нињо, но повеќе врнежи би можеле да влијаат на централните и јужните делови на САД и на истокот.

А што ја чека Европа?

Најголемо влијание се очекува над централна Европа и југозападниот дел. Помалку врнежи може да има над југоисточна Европа и Скандинавија. Ел Нињо влијае на временските промени на глобално ниво и овој феномен се чувствува во секој агол на светот.