Заборавете на апчињата против главоболка, лекот е во рака полна со овој јаткаст плод

95

Главната состојка на една од најпознатите апчиња за главоболка, аспиринот, е салицин. Иако е општо познато дека аспиринот е најефикасниот лек за главоболка, помалку е познато дека оваа супстанца е содржана во еден добро познат јаткаст плод што е лесно достапен за секого – бадемот. 

Во отсуство на подобри решенија поради честите главоболки, луѓето прибегнуваат кон лекови кои треба да ги отстранат или олеснат за краток временски период. Сепак, често се јавува парадокс, по некое време на голтање апчиња, нашето тело повеќе не реагира и болката не исчезнува.

Салицинот е клучна состојка на апсиринот, но и бадемите ја содржат оваа супстанца. Бадемот е природен аспирин, и најдобро од сè, овој лек нема несакани ефекти. 

Една рака бадеми, односно триесет грама, многу лесно ќе ги заменат вашите лекови против болки затоа што бадемите содржат салицин во големи количини. Освен фактот дека овие јаткасти плодови ќе ви ги намалат главоболките, тие се добри за организмот затоа што содржат и високо ниво на магнезиум, што е важно за подобар проток на кислород во крвта во организмот.