Женска уметност: „Родови перцепции“ во МСУ

210

„Родови перцепции“ е насловот на изложбата која е поставена во Музејот на современата уметност во Скопје, а што е дел од колаборативниот кураторски проект Перцепции, фокусиран на женската уметност.

„Проектот- соработка помеѓу пет куратори од Западниот Балкан, во рамките на секоја остварена изложба претстави 24 дела од 14 британски уметници од колекцијата на Британскиот совет кои кураторите ги избраа и со кои влегоа во дијалог преку локалните уметнички дела. Така ‘Перцепции’ прерасна во флуиден женски уметнички простор на пресекот на различните културни, политички и теоретски стратегии во рамките на политичката географија на Западниот Балкан – почнувајќи од Цетиње, преку Нови Сад и Приштина, Бања Лука, за конечно да се претстави и во Скопје. Изложбата во Скопје ќе го затвори изложбениот циклус со презентацијата на 39 современи уметнички дела од 25 жени, концептуализирани во три дела: видувања, репрезентации и репрезентации. Застапените уметници ја враќаат женската форма, прекинувајќи го репродуцирањето и продолжувањето на родовата хиерархија и конечно предлагајќи нови методи на размислување за (родовата) репрезентација“, стои во најавата за изложбата чии куратори се Кумјана Новакова и Благоја Варошанец.