Ефект на Гугл: Што претставува овој психолошки феномен?

56

Дали некогаш ви се случило да погледнете во часовник, а потоа кога некој ќе ве праша колку е часот, не можете да се сетите што покажувале стрелките? Ако се најдете во овие зборови, тогаш и вие сте жртва на т.н Ефект на Google.

Овој психолошки феномен може да се објасни како тешкотија при паметење едноставни информации кои штотуку сме ги осознале, иако нам не ни е проблем да ги запомниме комплицираните информации од минатото до кои сме дошле по потешкиот пат.

Психолошкиот ефект за кој зборуваме е именуван по популарниот пребарувач Google, кој ни овозможува брз и лесен пристап до голем опсег на информации. Сепак, тоа не се однесува само за него, туку на сите корисни технолошки уреди, апликации и страници, поради што веќе не мора да се сеќаваме на толку многу работи како порано.

Во ерата пред мобилните телефони, луѓето ги знаеја напамет телефонските броеви на членовите на нивните семејства и блиски познаници, додека денес тоа генерално не е случај. Порано ги имавме во помнење и родендените на пријателите, што денес не е потребно, бидејќи Фејсбук нѐ потсетува на важните датуми.

Проблемот се појавува, сепак, кога поради лесната достапност на информации стануваме мрзеливи затоа што нема причина да го „тренираме“ нашиот мозок на традиционален начин, со снимање и запомнување на релевантни податоци, што може да доведе до губење на фокусот и слаба концентрација, а со тоа и посиромашна краткотрајна меморија.

Ова е токму она што истражувачите на човечкото однесување го дефинираа како ефект на Google.

Во едно од студиите што го докажаа овој феномен, учесниците во експериментот беа поделени во две групи и од нив беше побарано да прочитаат 40 интересни факти за нашиот свет.

На првата група учесници и беше кажано дека дадената информација ќе биде достапна на компјутерот штом ќе ја прочитаат, додека на втората група и беше кажано дека ова е прв и последен пат како ќе ги видат истите информации во таа форма.

Откако учесниците ги проучуваа фактите од списокот, истражувачите одлучија да ја тестираат нивната меморија. Се испостави дека втората група учесници беа во можност да се сетат на многу од прочитаните факти за разлика од првата група.

Бидејќи живееме опкружени со секакви гаџети, што ни останува да направиме за да не станеме жртви на ефектот на Google? Психолозите препорачуваат три стратегии за справување со овој проблем и зајакнување на краткотрајната меморија.

Тие веруваат дека кога имаме време, треба да ги бараме посакуваните информации на потежок начин, или со консултација со енциклопедии и други книги, или со контактирање со луѓе кои го поседуваат даденото знаење. Друга препорака на психолог е да започнете да правите белешки, но само со молив на хартија, а не преку апликации.

Овој процес ќе нѐ забави доволно и ќе ни овозможи навистина да се концентрираме на она што го пишуваме. Третиот предлог на експертите е понекогаш намерно да правиме паузи во користењето на нашите гаџети, особено кога сме далеку од дома.