ЕУ ќе предложи: Вакцината за патување да важи 9 месеци

228

Европската унија ќе препорача важност од девет месеци на вакцинацијата против Ковид-19 за патување во европскиот блок, а исто така ќе предложи да се даде приоритет на вакцинираните патници, се вели во документот на Европската комисија до кој што дојде њујоршката агенција „Блумберг“.

Европската комисија ќе предложи земјите-членки да продолжат да ги примаат сите патници кои биле имунизирани со вакцини одобрени од европскиот блок.

Тој, исто така, ги повикува земјите повторно да се отворат од 10 јануари за сите оние кои примиле вакцини одобрени од Светската здравствена организација.

Предложените измени, исто така, воведуваат ново временско ограничување за важноста на вакцинацијата против Ковид, што сугерира дека ќе бидат потребни дополнителни дози по период од девет месеци.

Предлозите, кои се однесуваат на патување надвор од ЕУ, се очекува да бидат објавени подоцна денеска.

Владите на ЕУ бараат од блокот да ги изедначи разликите во правилата за да се олесни патувањето, откако владите презедоа различни пристапи за должината на вакцините и засилувачките дози.

Бидејќи бројот на случаи продолжува да расте низ Европа, Европската комисија планира да ја укине својата бела листа на земји од кои се дозволени сите патници од 1 март, без оглед на статусот на вакцинација. Од тој датум, вакцинираните и патниците кои се заразиле со вирусот можат да влезат во блокот со дигитален сертификат за ковид на ЕУ или еквивалентна пропусница.

Ревидираните правила, исто така, ќе овозможат патување меѓу ЕУ за деца на возраст меѓу 6 и 17 години кои имале негативен ПЦР тест пред поаѓање, дури и ако не биле вакцинирани.

Земјите на ЕУ би можеле да бараат дополнително тестирање по пристигнувањето, како и карантин или самоизолација.

Сега предлозите ќе одат на одобрување до земјите-членки.