Енергетска криза во Казахстан поради копање на криптовалути

240

Екстракцијата на криптовалути троши огромна количина на енергија и тоа веќе предизвика енергетска криза во Казахстан. Операторот на електричната мрежа KEGOC во земјата одлучи да започне со регулирање на електричната енергија за 50 регистрирани „крипто-рудари“ откако нивната потрошувачка предизвика итно исклучување на три електрани во октомври.

Копањето криптовалути ќе биде првoтo што ќе бидат затворенo доколку дојде до оштетување на мрежата, соопшти енергетската компанија. Министерството за енергетика на Казахстан процени дека побарувачката за електрична енергија скокнала за осум проценти во изминатата 2021 година во споредба со традиционалните 1-2%. Од октомври, има чести прекини во шест региони, забележува Engadget.

Официјални лица и набљудувачи велат дека прекините на електричната енергија се зголемуваат со зголемениот број на нерегистрирани „крипто-рудари“ кои незаконски извлекуваат виртуелна валута во своите домови или дури и во „наменски изградени“ фабрики. Како фактор за проблемите се наведува одлуката на Кина да ги забрани криптовалутите.

Побарувачката за енергија во Казахстан почна да расте токму кога „копачите“ почнаа да бегаат од Кина на почетокот на 2021 година и дополнително скокна кога во мај Кина објави дека извлекува виртуелни пари за нелегални активности. Во тоа време, електричната енергија беше релативно евтина во земјата, што ја прави омилена за секој што се надева дека ќе оствари профит од криптовалутите.

Експертите неодамна коментираа дека Казахстан стана „жртвено јагне“ за копачите на криптовалути со оглед на проблемите со доверливоста на електричната мрежа на земјата. Без разлика дали оваа изјава е вистинита или не, набљудувачите се на мислење дека побарувачката за електрична енергија за извлекување криптовалути „навестува потенцијални проблеми за другите земји доколку нивното локално производство на криптовалути се зголеми“.