ЕК предлага единствен полнач за електронските направи

21

Европската Комисија денеска поднесе измени на законодавството кое ќе овозможи да се воведе единствен полнач за електронски направи со цел да се намали електронскиот отпад, јави дописничката на МИА од Брисел.

Предлог законот треба да овозможи да се заштедат 250 милиони евра годишно, рече денеска еврокомесарот за внатрешен пазар, Тиери Бретон.

УСБ-Ц ќе стане стандарден за смартфони, таблети, камери, звучници и видео игри, доколку се усвои предлогот на Европската Комисија.

Целта на предлогот е исто така да се олесни секојдневието на потрошувачите.

Европската Комисија не бара да се укинат другите полначи, туку сите направи да го имаат заедничкиот УСБ-Ц излез за да може да се користи единствениот полнач.

-Со сѐ повеќе направи, ни се продаваат сѐ повеќе полначи кои не се потребни, ставаме крај на ова, со нашиот предлог европските потрошувачи ќе можат да користат единствен полнач за сите нивните електронски направи, ова е важен чекор за зголемување на комфорот и намалување на отпадот, рече Бретон.

Европскиот Парламент и Советот на ЕУ треба сега да ги прифатат овие законски измени. Откако ќе бидат одобрени индустријата ќе има период од две години за да се прилагоди.

Според податоците на Европската Комисија минатата година се продадени 420 милиони мобилни телефони и електронски направи, а 38 отсто од потрошувачите пријавиле проблеми со употребата на полначите. Оваа ситуација ги чини европските граѓани 2,4 милијарди годишно, додека старите полначи ја чинат животната средина 11 илјади тони отпад годишно.