Екстремните невремиња и топлотни бранови ќе стануваат се почести

95
Во Јанина близу Игуменица град до колена

Центарот за климатски промени ја нагласува потребата од итни активности за заштита на околината бидејќи се повеќе сме сведоци на долги и топли лета со екстремни температури, намалени врнежи и чести појави на екстремни временски непогоди како што се поплави, бури и суши.

– Климатските проценки за Македонија укажуваат на потопла и посува клима во иднина, со очекувано зголемување на топлите бранови и намалување на студените зими. Овие промени претставуваат ризици за нашата животна средина, како и за земјоделството. Преку поединечни акции, можеме колективно да делуваме на неопходните промени за заштита на нашата планета за сегашните и идните генерации – потенцираат од Центарот.

Оттаму сметаат дека потребно е подигање на свеста кај граѓаните и поттикнување на промени во однесувањето во користењето на ресурсите, грижата за животната средина и итната потреба да се намалат ефектите од климатските промени.

– Со усвојување на одржливи практики во нашиот секојдневен живот, сите ние можеме да придонесеме за намалување на стакленички гасови и да го минимизираме влијанието врз нашата животна средина – нагласуваат оттаму.

Центарот за климатски промени предлага до сите граѓани практични чекори што како поединци можат да ги преземат за да направат разлика:

  1. Намалување на отпадот и рециклирање: со минимизирање на потрошувачката, ефикасно повторно користење на материјалите и рециклирање на отпадот, можеме значително да ги намалиме емисиите на ЦО2.
  2. Заштедете енергија: Одлучете се за уреди за заштеда на енергија, заменете ги традиционалните светилки со ефикасни и користете обновливи извори на енергија за греење на домот.
  3. Прифатете го одржливиот транспорт: изберете велосипеди или електрични тротинети наместо автомобили, делете превоз и внимавајте на брзините на возење за да ги минимизирате емисиите.
  4. Направете свесен избор на исхрана: намалете ја потрошувачката на месо и млечни производи, одлучете се за локално произведена храна и избегнувајте прекумерно пакување.
  5. Засадете дрвја: Дрвјата делуваат како природни јаглеродни тонови и апсорбираат ЦО2 од атмосферата. Секое засадено дрво дава значаен придонес во намалувањето на емисиите на стакленички гасови.

– Ги охрабруваме граѓаните да се вклучат во информирани дискусии за климатските промени и нивните ефекти. Едуцирајќи се себеси и своите најблиски,  можете да придонесите за поголемо колективно влијание. Неопходно е да се комуницира со локалната самоуправа, министерствата, индустриите и приватните претпријатија, повикувајќи ги да преземат одговорност за придонесот на нивните активности во климатските промени – додаваат од Центарот.

Транспортот придонесува со 30% од вкупните емисии на стакленички гасови

Транспортот претставува значителен дел од емисиите на ЦО2, при што само патниот транспорт е одговорен за 72% од емисиите во ЕУ. Во Македонија транспортот придонесува за приближно 30% од вкупните емисии на стакленички гасови. Со избирање на велосипеди наместо автомобили, граѓаните можат да играат витална улога во намалувањето на емисиите и борбата против климатските промени.