Екскурзија на Титаник: Експедиција на океанското дно вредна 250.000 долари

79
Откако беше откриен на морското дно во Северен Атлантик во 1985 година, Титаник го посетија само мала група луѓе. OceanGate Expeditions неодамна го најави своето второ патување до најпознатиот брод во светот, кој ќе однесе тим од туристи на околу 4.000 метри под студената површина на океанот, каде што „специјалистите на мисијата“ заедно со истражувачите, од подморница на компанијата ќе го прегледаат огромниот брод на морското дно.

Но, ова патување ќе биде сè, само не е евтино. Имено, секој билет чини 250 илјади долари. Туристите ќе ја започнат својата авантура со пловидба со експедициски брод од Канада, до последното почивалиште на потонатиот брод и повеќе од 1.500 патници и членови на екипажот на бродот. OceanGate Expeditions ќе ја користи својата подморница од титаниум и јаглеродни влакна од класата Cyclops за пет членови на екипажот; бродот носи до тројца експерти за мисијата на секое нуркање кое трае од осум до десет часа.

„Непотопливиот брод“ Титаник потона на 14 април 1912 година, четири дена откако тргна на првото патување од Саутемптон, Англија, до Њујорк, откако удри во санта мраз. Загинаа 1.517 од 2.224 патници и членови на екипажот во авионот. Бродот се урива од година во година. Јарболот падна на палубата, а познатото нуркање на режисерот Џејмс Камерон во 2001 година го ослабна интегритетот на трупата. Според Националната управа за океани и атмосфера, трупот и структурата на бродот најверојатно целосно ќе се урнат во следните 20-40 години.