Еден месец по исчезнувањето на сплиќанецот:За таткото на Матеј Периш надежта не е згасната

997

Со оглед на времето што измина, мојата надеж се намали, но не згасна и се уште мислам дека потрагата по мојот Матеј ќе заврши среќно, рече тој.

Ненад Периш, таткото на Матеј Периш, кој исчезна во Белград ноќта меѓу 30 и 31 декември минатата година.

Периш за Телевизија Танјуг истакна дека искрено мисли дека МВР на Србија професионално и хумано го прави она што му треба и најдобро што може.

„Можам да им се заблагодарам за она што го прават. Ова го вели еден многу тажен татко кој си го бара синот и немам зошто никому да давам комплименти, но навистина можам да му порачам на МВР на Србија, благодарам за тоа што го правите. Тоа е факт што го чувствувам, а се друго би било невистинито“, изјави Периш.

Тој изјави дека поради сложеноста на случајот некои работи засега не можат да се заклучат.

 „Камерите се такви какви што се, работат онака како што работат, колку е добра резолуцијата и колкава беше нивната вклученост таа вечер, тоа се работи кои не можат да се надоместат и што го отежнува завршувањето на истрагата. Така гледам како лаик и според мене тоа се проблеми од објективна природа“, рече тој.

Тој додаде дека можеби подоброто активирање на камерата и поголемата резолуција ќе помогне да се види дали некој друг е со Матеј на платформата во близина на ресторанот, а отежнувачки околности, според него, се растојанието и тоа што било ноќ.

„Дали може да се обработи на некој друг начин, софтвер, компјутер, тоа најмногу ми пречи во моментов. Исто така, телефонот кој го дал последниот сигнал два и пол-три часа по евентуалното влегување на Матеј и телефонот во вода. Овде немаме конечен одговор“, рече тој.

Тој додаде дека гледајќи ги снимките решил дека Матеј уште два пати се обидел да го запре таксито, но со нив немало разговор, само поминале.

Тоа, како што вели,  го наведува на заклучок дека Матеј сакал да оди некаде и дека неговата крајна дестинација не требало да биде и не е платформа во ресторанот Саванова.

Тој нагласи дека МВР на Србија му ветило дека потрагата ќе продолжи се додека не се најде Матеј и дека тоа му дава сила во сите негови маки.

Периш рече дека времето го поминува во Белград контактирајќи со полицијата, одејќи во црква како верник, комуницирајќи со семејството во Сплит и одговарајќи на телефонски повици поврзани со исчезнувањето на неговиот син.

Тој изјави дека се што ќе добие телефонски, како сугестии или совети, се пренасочува во МВР на Србија или Хрватска, во зависност од државата од која доаѓа поканата.

„Најтешко ми е утрото после ноќта и будење од нешто што не знам дали е сон. Попладне имам миса и молитва. Секој ден илјада пати го реконструирам настанот од нула. Зборувам со мојата куќа и слично. Брашно. „Борете се“, рече Периш.

Тој истакна дека ја чувствува поддршката од народот во Белград и дека се надева дека ќе победи позитивната енергија што се разви во овој тежок момент и дека ќе заврши сета среќа.

Тој изјави дека се уште не размислува да го напушти Белград, но дека ќе остане во главниот град на Србија се додека смета дека е потребно.

Сè уште имам верба и додека гледам дека сум потребен овде, да дадам поддршка на полицијата, да почувствувам дека треба да бидам таму, ќе бидам“, заклучи Ненад Периш.