Еволуција на дело: Сé повеќе луѓе имаат дополнителна артерија во рацете

64

Кога ја замислуваме понатамошната еволуција на човекот, односно неговиот изглед во далечна иднина, често зборуваме за промена на висината, големината на мозокот и изгледот на кожата. Но, промените можат да бидат многу посуптилни. Речиси незабележливи промени во нашата сегашна анатомија покажуваат колку еволуцијата може да биде непредвидлива.

На пример, научниците забележале дека сè повеќе луѓе имаат дополнителна артерија во рацете, што според моменталните индикатори, би можело да стане вообичаена човечка анатомска карактеристика за само неколку генерации.

Експертите од Универзитетот Флиндерс и Универзитетот Аделаид во Австралија забележале дека привремената артерија што минува низ центарот на подлактицата за време на нашиот развој во матката, не исчезнува толку често како порано. Тоа значи дека сè повеќе возрасни шетаат со дополнителен васкуларен канал под зглобовите, пишува Science Alert.

Пример на брза еволиција

„Анатомите ја проучуваат распространетоста на оваа артерија кај возрасните уште од 18 век, а за време на студијата откривме дека таа јасно се зголемува“, изјави анатомистот Теган Лукас од Универзитетот Флиндерс.

“По раѓањето, околу 10% од луѓето ја имаа оваа артерија во средината на 1880-тите, во споредба со 30% кај родените кон крајот на 20-от век. Затоа, еволутивно гледано, има значително зголемување на оваа карактеристика за многу краток временски период”, додаде тој.

Средната артерија е формирана кај сите луѓе во прилично рана фаза на развој и служи за носење крв по рацете за да се хранат само дланките што растат. Околу 8-та недела, оваа артерија обично исчезнува и го остава раководењето на другите два сада – радијалните и улнарните артерии.

Еволуциска предност

За да се утврди моменталната распространетост на овој крвен канал, научниците од Универзитетот во Аделаида испитале 80 екстремитети на трупови на донатори од европско потекло, родени во првата половина на 20 век. Потоа ги споредиле броевите со претходните записи и откриле дека оваа артерија денес е трипати почеста кај возрасните отколку пред повеќе од еден век.

Средната артерија може да биде еволутивно корисна бидејќи придонесува за поголем проток на крв низ прстите и подлактицата. Од друга страна, ако ја имаме оваа дополнителна артерија, имаме поголем ризик од синдром на карпален тунел, непријатна состојба што предизвикува тапост, болка и пецкање во пределот на раката, прстите и шаката.

Истражувањето е објавено во Journal of Anatomy.