Доколку 5Г не се ограничи во близина на аеродромите, извршните директори на американските авиопревозници предупредуваат на „хаос“

77

Извршните директори на големите американски авиопревозници денеска предупредија на претстојна можна „катастрофална“ воздухопловна криза од среда кога AT&T и Verizon се подготвуваат да воведат нова 5G услуга.

Авиокомпаниите предупредија дека новата услуга C-Band 5G би можела да предизвика голем број авиони да станат неупотребливи и „може да заглави десетици илјади Американци во странство“.

Главните извршни директори на American Airlines, Delta Air Lines Southwest Airlines, United Airlines и други напишаа: „Доколку не им се дозволи на нашите авиокомпании да летаат, огромно мнозинство на патници и товари во суштина ќе бидат приземјени“.

Федералната управа за авијација предупреди дека потенцијалното мешање може да влијае на чувствителните инструменти на авионите, како што се висонометрите и да влијае на операциите при слаба видливост.

„Ова значи дека ден како вчерашниот, повеќе од 1.100 летови и 100.000 патници ќе доживеат откажување, пренасочување или доцнење“.

Мора итно да се пресземе акција додаваат тие во спимото во кое се потпишани и UPS Airlines, Atlas Air, JetBlue Airways и FedEx Express.

„ Да бидеме искрени, трговијата ќе престане“.

Авиокомпаниите бараат „5G да се имплементира насекаде во земјата, освен на приближно 2 милји (3,2 км) од аеродромските писти на клучни аеродроми.