Добредојде за првиот снег во Шведска: На север незапамтени врнежи, на југ 25 степени/ВИДЕО

122
Фото: screenshot X (Twitter) The National Independent

На северот на Шведска, се чини дека зимската сезона веќе започна сериозно, а метеоролошката служба издаде портокалово предупредување за снег и ветер во комбинација со снежни врнежи во делови од внатрешноста на северниот дел на Норботен, објавија денеска локалните медиуми.

Некои градови наголемо забелеа, а во Кируна во Лапонија измерени се и до 40 сантиметри снег, што е најголема количина во овој дел од годината во последните 118 години.

Локалниот сообраќај е привремено во прекин,а не соображаат ниту училишните автобуси во центарот на Кируна и Јукасјарви.

Шведскиот септемвриски рекорд за снежни врнежи е 62 сантиметри во Сосјо во Јамтланд, а толку снег падна на 28 септември 1954 година.

Во јужните делови на Шведска, пак, снегот е далеку, па до крајот на оваа недела во Скане се очекуваат температури до 25 степени.