Добила забрана за влез од белгиска зоолошка градина поради близок „однос“ со шимпанзо

87

На една Белгијка и е изречена забрана од зоолошката градина во Антверпен, поради нејзината блиска „врска“ со машко шимпанзо, која често го посетувала со години.

Ади Тимерманс го посетува Чита, 38-годишен мажјак шимпанзо, најмалку четири години и тврди дека тие развиле многу моќна поврзаност што може да се опише како „врска“.

Сепак, чуварите на животните во зоолошката градина во Антверпен веруваат дека оваа врска предизвикува социјални проблеми за Чита во рамките на нејзината група шимпанза.

Бидејќи е толку близок со Ади, Чита е игнориран од другите примати и не се смета за дел од пакетот.

За да го подобри својот однос со својот вид, зоолошката градина неодамна издаде забрана за контакт, забранувајќи и на Тимерманс да се приближи до куќиштето на Чита, и ја упати да избегне контакт со очите со животното.

 „Секако дека сме среќни кога нашите посетители се чувствуваат толку замешани со животните, но благосостојбата на животните е на прво место тука“, рече Сара Лафаут, кустос во зоолошката градина во Антверпен, за АТВ.

„Надвор од работните часови во зоолошката градина, тој мора да управува со 15 часа во својата група. Сакаме да му дадеме шанса да биде што е можно посреќен. Кога Чита е постојано зафатена со посетители, другите мајмуни го игнорираат и не го сметаат за дел од групата, иако тоа е важно. Потоа седи сам надвор од работното време “.

Ади, пак, смета дека забраната за контакт е неправедна, тврдејќи дека таа ја сака Чита, а тој ја сака и дека забраната влијае само на неа, а не на другите посетители.

https://www.facebook.com/vtmnieuws/photos/a.639921932689840/5215346771813977/?type=3

Го сакам тоа животно и тоа ме сака мене, немам ништо друго. Зошто сакаат да го одземат тоа? ” емотивната Ади Тимерманс неодамна изјави за новинарите.

„На други десетици посетители им е дозволено да остварат контакт. Тогаш, зошто не јас? ” „Јас сум претплатник веќе четири години. Чита секогаш доаѓа да ме види кога ќе ме види. Тој мавта со рацете, ми дава бакнежи низ прозорецот. Што грешам? ” Праша Тимерманс.

Ади признава дека добила четири предупредувања за нејзината блиска врска со Чита, но едноставно не можела да се држи настрана од него.

Сега, ако таа продолжи да ги игнорира предупредувањата, забраната за контакт може да доведе до целосна забрана од зоолошката градина во Антверпен.

Чуварите објаснија дека ситуацијата на Чита е комплицирана. Тој пристигнал во зоолошката градина пред 30 години како поранешен личен миленик. Тој беше неконтролиран долго време, но на крајот научи да се вклопува со другите шимпанза, но неговиот интерес за луѓето никогаш не исчезна, поради што вниманието на Ади е толку опасно во неговиот случај.

Извор:www.odditycentral.com