Неделта на поларен студ без руски гас ќе биде првиот тест за Европа, пишува аналитичарката на Блумберг, Елена Мазнева.

Според американската компанија Maxar Technologies следната недела во Европа доаѓа сериозно заладување. Температурите во Лондон ќе опаднат за 6,5 степени Целзиусови во текот на ноќта на 27 септември. Температурите во Франкфурт, Германија на 28 септември ќе бидат 3,5 степени под нормалата, додека во делови од Франција и Шпанија температурите исто така ќе бидат 3-4 степени под нормалата.

Ова студено време ќе биде прв бран за Европејците во услови на недостиг на гас, наведува авторката на текстот.

Арктичкиот студ што следната недела ќе ја зафати западна Европа ќе биде првиот тест за тоа колку луѓето се подготвени да го одложат вклучувањето на греењето во обид да заштедат енергија и да го олеснат домашниот буџет.

Мрежните оператори се обидуваат да бидат подготвени за различни ситуации оваа зима. Сепак, постои само еден излез – да се намали потрошувачката на електрична енергија. Точно, многу граѓани на ЕУ можеби ќе одбијат да ја жртвуваат својата удобност. Во овој случај, комуналните претпријатија можат да преземат мерки за извршување.

„Бидејќи се исцрпени можностите за замена на рускиот природен гас, товарот на одговорност лежи во падот на побарувачката. Идеално, потрошувачите треба да го направат ова доброволно, но ако тоа не се случи, има неколку чекори што може да преземе мрежната компанија, од кои најекстремниот се рестрикции..

Температурите во Европа ќе почнат да опаѓаат прилично брзо, според Метеоролошката канцеларија на Велика Британија, бидејќи арктичкиот воздух веќе струи на југ, а силните северни ветрови го засилуваат чувството на студ.

Во исто време, грејната сезона треба да започне дури во октомври. Се забележува дека побарувачката за гас веќе почна да се зголемува. Во Британија се штеди наутро и навечер кога луѓето одат на работа и се враќаат дома.

Каква зима не очекува? – Објавена првата долгорочна прогноза за зимските месеци