Денеска е првиот ден од астролошката Нова година: Еве што можете да очекувате

615

Пролетта е нов почеток – затоа е сосема логично што ја одбележува и астролошката Нова година.

Ако вашите новогодишни резолуции за 2023 година започнаа со малку лош почеток, сега е совршено време повторно да ги разгледате тие цели, да направите нови и, доколку е потребно, да започнете одново со нова перспектива и посветеност, пишува Theeverygirl.com.

Не сте слушнале за астролошката Нова година? Па, подгответе се да правите белешки бидејќи подолу ги имаме сите информации што ви се потребни и како можете да го искористите максимумот од нив.

Што е астролошка Нова година?

Новата година која започнува во јануари, во астрологијата започнува дури во март. Како и со календарската Нова Година, ова е идеално време да донесете решенија и да размислите што сакате да постигнете, или промените во текот на наредната година. Новата месечина на Овен е денот по астролошката нова година, што го прави уште посовршено време за поставување цели за да ја имате најдобрата година досега.

Кога е астролошката Нова година?

Почетокот на нов циклус се случува секоја година во сезоната на Овен. Како прв знак на хороскопот, со Овенот започнува новата астролошка година. Помислете на хороскопското тркало со знаците по ред – Овенот прв, а Рибите последен. Значи, кога ќе поминеме низ секој хороскопски знак, завршувајќи со Риби, правиме полн круг и почнуваме одново. Слично како кога стигнуваме до декември, го поминуваме секој месец и почнуваме повторно со јануари. Рибите се чувствуваат поспани и сонливи, па смелиот, гласен Овен делува како повик за будење, воведувајќи нè во нов циклус.

Сезоната на Овен се случува секоја година кога Сонцето влегува во знакот околу 21 март (во 2023 година тоа се случи на 20 март). Соодветно е што астролошката година започнува со сезоната на Овен бидејќи се совпаѓа и со пролетната рамноденица, официјалниот почеток на пролетта. Доаѓањето на новата сезона по долгите, студени, сиви зимски денови означува нов почеток – деновите стануваат подолги, а цвеќињата почнуваат да цветаат.

Што ќе донесе оваа астролошка нова година?

Секоја година има неколку големи астролошки настани кои ќе ја обликуваат атмосферата на годината. Во 2023 година, големите настани на кои треба да се внимава се:

7 март: Сатурн влегува во Риби (ова веќе се случи, но Сатурн е во Водолија од 2020 година, така што сепак ова е голема промена за оваа година)
20 април: Започнува серијата затемнувања Овен/Вага
16 мај: Јупитер влегува во Бик
28 октомври: Завршува серијата затемнувања Бик/Скорпија

Меркур ретрограден

Ретроградните движења на Меркур се случуваат прилично често (три до четири пати годишно), така што тие не се толку важни како некои други големи транзити, но можат да ви дадат идеја за тоа што да очекувате во текот на годината. Меркур ќе оди ретроградно кај земјените знаци во 2023 година, што значи справување со пари и финансии, граници и дисциплина.

Па, како ќе влијае оваа астролошка Нова година на вас?

Кога Сатурн ќе се пресели во втората куќа на вашата натална карта, ќе доживеете борби и напорна работа во нов аспект од вашиот живот. На пример, кај Близнаците, Сатурн ќе се пресели од деветтата во десеттата куќа, покренувајќи прашања за кариерата и јавниот имиџ.

Транзитот на Сатурн во Риби, исто така, значи дека сите родени помеѓу 6 февруари 1991 година и 21 мај 1993 година штотуку го завршиле своето враќање на Сатурн во Водолија. Значи, ако го имате Сатурн во Риби во вашата натална карта – штотуку го започнувате вашето враќање. Иако Сатурн добива лоша репутација, не е сè само пропаст и мрак. Планетата го чека своето време, охрабрувајќи ве да работите на нештата и да размислувате на долги стази, наместо само да го правите она што ви изгледа најлесно во сегашноста. Во основа, можеби сега изгледа тешко, но ќе ве подготви за успех во иднина.

Слично на тоа, затемнувањата кои се движат во Овен и Вага ќе донесат големи и неочекувани промени во различни куќи во вашата натална карта. Главните теми се независност, иницијација, креативност, самоизразување и романса. Најпогодени знаци од новите затемнувања се Овен, Рак, Вага и Јарец.

Јупитер, исто така, менува знаци и се движи од Овен во Бик. Јупитер во основа е спротивен на Сатурн. Наместо да се ограничува и создава граници, тој се проширува. Од друга страна, Бикот е поприземјен, па може да почувствувате мал притисок и да се повлечете додека Јупитер е во овој знак.