Да се потсетиме: Продукти на кои не треба да им го проверувате рокот на траење

65

Можеби мислите дека се има рок на траење, но постојат продукти кои можат да траат навистина долго.

Мед

Единствената промена што се случува е кристализацијата, но тоа е само знак дека станува збор за домашен мед. Научниците велат дека тоа се случуа поради количеството шеќер кое влијае како природен конзерванс како и поради малку влажност, глукозната киселина.

Оцет

Рокот не истекува поради количеството киселост. Токму затоа оцетот и се користи при приготвувањето зимници.

Сол

Уште еден продукт што не се расипува. Се користи да ја заштити храната од бактерии и мувла. Најлошото нешто што може да му се случи е да се навлажни, а во тој случај помага оризот.

Шеќер

Шеќерот е слична состојка како и солта. Има речиси иста текстура и не може да се расипе. Секогаш има ист, непроменилив вкус.