Дали сте знаеле дека седењето на под е добро за вашето здравје?

67

Сите експерти ќе речат дека не е добро да седите премногу во текот на денот. Прекумерното седење може да предизвика лошо расположение, вкочанетост на мускулите и подгрбавено, а исто така може да влијае на очекуваниот животен век, затоа треба да се земе предвид седењето на под.

Истражувачкиот новинар, Ден Батнер, се занимаваше со најдолговечните луѓе во светот. Тој исто така ја интервјуираше најстарата жена во светот која живеела на јапонскиот остров Окинава.

“Јас лично се уверив дека таа седи на подот. Поминав два дена со таа 103-годишна возраст и таа стана и седна на подот помеѓу 30 и 40 пати, тоа е помеѓу 30 и 40 сквотови дневно”. заврши новинарот, пренесува Тузла.ба.

Зошто е подобро да седите на под?
Причината е едноставна. Кога седите на под, го принудувате телото да работи понапорно.

На тој начин ја подобрувате флексибилноста на мускулите, а бидејќи седењето на под не е најудобно, ќе станувате почесто.

Ако седите на подот кога станувате, посилно ќе го вклучите средниот дел од торзото (карличен дел), а исто така ќе го подобрите балансот.

Покрај тоа, ако лесно се кревате и спуштате на подот, без прекумерно потпирање на вашите раце, тоа значи дека вашето тело е во прилично добра состојба, пишува Eat This.

Сепак, важно е да се запамети да не седите на подот подгрбавени.