Дали знаете како правилно се пие вино? Еве неколку бонтонски правила/ВИДЕО

91

Бонтонот на пиење вино е всушност многу едноставна примена на неколку пропишани правила зад кои постои практична и логична причина.

Примарно се вклучени правилата за правилно држење на чашата, што треба да ги имате предвид следниот пат кога ќе уживате во вашето омилено вино.

Држете ја чашата ниско на нејзиниот врат таму каде што се спојува со подножјето. На овој начин нема да го мастите балонот на чашата со прстите.

Исто така, со одржување минимален контакт, нема да го стоплите виното со температурата на вашето тело.

Од истата причина, одржете го истиот стисок на работ на чашата додека го пиете виното.

Пред дегустација, пожелно е кружно да се протресе чашата, така што виното ги ослободува примарните ароми.

Кога наздравувате, не треба да се судрат врвот, ниту дното на чашите. Наместо тоа, чукнете ги во централниот дел на балонот на чашата – најсилните делови на стаклото. Ако го слушнете ехото на кристалот, ќе знаете дека сте го направиле тоа правилно.