Гутереш: Да се ​​обезбедат 100 милијарди долари годишно за земјите во развој заради климатските промени

10

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш предложи да се доделуваат 100 милијарди долари секоја година на земјите во развој за справување со климатските промени.

За време на прес-конференцијата, тој ја истакна потребата целосно да се напуштат електраните на јаглен најдоцна до 2040 година и да се запре субвенционирањето на екстракција на фосилни горива и индустрии кои го загадуваат воздухот.

Конференцијата за климата COP-26, која ќе трае две недели, на која ќе присуствуваат околу 20.000 луѓе, вклучително и шефови на држави и влади од 120 земји, ќе започне во Глазгов на 1 ноември. Се очекува да се разговара за прашања поврзани со зголемување на заложбите на земјите во борбата против емисиите на стакленички гасови.