Град на мртвите: Древни гробишта со посмртни останки на околу 10.000 луѓе, уште облечени како при упокојување

82

Многу мистерии ги опкружуваат гробиштата, кои се наоѓаат веднаш над границата со Грузија. Непосредно пред далечното руско село Даргавс се наоѓа средновековна некропола соодветно наречена „Град на мртвите“.

Овие древни гробишта ги чуваат посмртните останки на повеќе од 10.000 луѓе – од кои многумина сè уште лежат таму обучени. Некои локални жители веруваат дека секој што ќе се осмели да влезе, нема да се врати жив.

Иако многу мистерии ги опкружуваат овие гробишта, кои се наоѓаат веднаш над границата со Грузија (дури и точниот датум на изградба се уште не е познат), историчарите постепено ја откриваат целата приказна за ова необично место, пишува BBC Travel.

Од 16 век овој оддалечен јужен дел на руската земја се користел како гробишта; неговото потекло, сепак, сè уште е нејасно.

Една теорија е дека кога територијата била сиромашна за време на монголско-татарската инвазија во 13 век, локалното население кое живеело во оваа 17-километарска долина на Кавказските планини почнало да ги создава овие слични надземни крипти за да го зачува просторот.

Друга теорија сугерира дека Градот на мртвите е создаден според индо-иранската традиција воспоставена од сарматски доселеници кои се населиле во јужна Русија. Имено, од почит кон Земјата, над неа ги закопале своите мртви.

Денес ова место се состои од 99 извонредно зачувани средновековни крипти со закривен покрив и еден прозорец. Некои од труповите внатре се толку добро сочувани што месото сè уште им е на коските.

Приказната за Градот на мртвите вклучува и друг дел од историјата на регионот: серија епидемии на чума во 17 и 18 век. Постојат докази дека заразениот карантин бил спроведен во крипти додека се чекало да се приближи смртта.

Некои тела внатре во криптата биле закопани во дрвени ковчези кои личат на чамци, а бил откриен дури и еден труп со весла до него. Бидејќи во близина нема толку големи реки – по кои може да се плови, некои историчари сметаат дека поранешните жители верувале дека реката мора да се премине до небото.

Град на мртвите Многу посетители доаѓаат на овие гробишта за да ја видат исклучително добро зачуваната средновековна архитектура, но историчарката Луидмила Габоева смета дека овие гробишта се симбол на нешто поголемо – вечниот страв од смртта.

Извор:www.atlasobscura.com