Го владеете ли говорот на телото:Може да ги открие вашите намери без да сакате

49

Луѓето ви оставаат впечаток во првите 30 секунди откако ќе ве запознаат. Говорот на телото, како и она што го кажуваме, се важни за да оставите добар впечаток.

Затоа, кога ќе сретнете некого, фокусирајте се на него и не избегнувајте го бидејќи оставате лош впечаток. Ако ги правите овие работи, оставате лош впечаток кај другите:

 Гледате во часовникот

Ова ќе им даде до знаење на другите луѓе дека ви е здодевно и едвај чекате да заминете. Ако навистина брзате и треба да заминете во одредено време, известете ги. Ставете тивок аларм на вашиот телефон и кога ќе дојде време, извинете се. Луѓето ќе го разберат ова порано отколку кога не им кажувате ништо и постојано гледате во часовникот.

 Слабо и несигурно ракување

Слабото ракување испраќа порака дека не се грижите за другата личност. Ова е особено лошо кога станува збор за некој од вашето работно место, бидејќи оставате негативен впечаток без да бидете свесни за тоа. Цврсто ракувајте се (но не премногу) за да разбере другата личност дека се грижите да ја запознаете и дека сте навистина среќни. Исто така, обидете се да одржувате контакт со очите, но не премногу интензивно, бидејќи тоа може да направи другите да се чувствуваат непријатно.

Го блокирате на просторот помеѓу вас и другите луѓе

На пример, ако држите телефон или книга, оставете го настрана или на маса за време на разговор. Не сакате другата личност да мисли дека се мешате во нешто. Отстранувајќи ги сите работи што стојат меѓу вас, и двајцата ќе се чувствувате повеќе поврзани.

Премногу се зближувате со луѓето

Нечиј личен простор се протега од 45 см до 122 см околу нив. Прекршувањето на тој простор ги прави луѓето непријатни и остава лош впечаток за вас. Вие исто така може да мислите дека сте некој што не разбира нечии граници и кој има агресивни тенденции. Значи, ако некој не е близок пријател или член на семејството, подобро е да држите безбедна дистанца.

 Ги отстранувате влакната од облеката

Коса, влакна, трошки – сето ова кога се акумулира на облеката може да почне да ве нервира, но оставете ги и решете го по работното време. Ако се занимавате со тоа додека сте со луѓе во општеството или на работа, тие ќе имаат впечаток дека не сте заинтересирани и дека не ве интересира она што другите го зборуваат. Не сакате да покажувате непочитување кон другите и дефинитивно не сакате другите да изгубат почит кон вас.

Ги триете ги рацете додека сте на деловен состанок

Триењето на рацете додека некој прави презентација или ги презентира своите идеи може да остави впечаток дека не сте импресионирани. Покрај тоа, лицето може да се изгуби и да застане за секунда. Ова создава негативни вибрации. Не тријте ги рацете, туку ставете ги на вашето тело или држете ги неподвижни на масата.

Ги вртите нозете од лицето пред вас

Не вртете ги нозете во правецот што сакате да го одите ако разговарате со некого. Ова ќе му каже на другото лице дека тоа не е ваш приоритет и дека едвај чекате да заминете. Вклучете се во разговорот и држете ги нозете свртени кон лицето пред вас.

Седнувате на работ од столот

Начинот на кој седите за време на деловен состанок или вечера може да испрати различни пораки до сите вклучени во комуникацијата. Седењето на работ на столот покажува дека ви е непријатно и дека не сте сигурни во себе и во вашето мислење. Седнете удобно и бидете опуштени. На овој начин ќе им покажете на сите дека сте сигурни во себе и во своите идеи.

 Не копирајте го однесувањето на другите луѓе

Не зборуваме за копирање на однесувањето на луѓето како роботи – само следете што прават. На пример, ако некој се смее, можете да го сторите истото и да покажете дека го следите она што го велат присутните. Ќе почувствуваат дека ја имаат вашата поддршка и доверба и ќе го продолжат она што го кажаа со уште поголема доверба. Копирањето е исто така убав начин да се обидете да разберете друга личност и да ги видите работите од нивна перспектива, пишува Bright Side.