Голема експлозија во вселената, можни проблеми со телефоните

191

Голема експлозија се случи во нашата галаксија, огромен блесок трепереше низ Сончевиот систем, а научниците веруваат дека експлозијата е предизвикана од необична, многу моќна неутронска ѕвезда позната како магнетар, но исто така е можно денеска да има проблеми во мобилната мрежа околу планетата.

Откривањето на оваа експлозија може да помогне во разбирањето на гама зраците, кои се дел од најсилните експлозии во вселената, објави Индипендент, повикувајќи се на научното списание „Природни астрономи“.

Земјата повремено е погодена од слаби и кратки гама зраци, но ретки се големи експлозии, како што е новооткриената GRB200415A, која емитираше повеќе енергија од Сонцето.

Извор:МИА