Гинеколог откри необичен факт за женскиот циклус и уште понеобична причина

393
Пекселс

Една нова студија, во која учествуваа повеќе од 300.000 жени, покажа дека повеќето женски циклуси започнуваат во четврток или петок.

Новото истражување на европските научници на социјалните мрежи го претстави специјалистот за плодност од Њујорк, д-р Стивен Палтер, пишува Daily Mail.

– Новото истражување, кое е направено врз основа на повеќе од 300.000 анализирани менструални циклуси, покажува дека повеќето женски циклуси започнуваат во четврток или петок – вели доктор Палтер во видеото објавено на неговиот канал TikTok, каде има 187.000 следбеници.

Д-р Палтер им покажа на гледачите интригантен график кој покажува дека поголемиот дел од циклусите во примерокот започнале на еден од тие два дена.

Исто така, циклусите најверојатно ќе започнат во вторник.

Тој потоа објасни дека научниците исто така анализирале дали менструалните циклуси на жените се на некој начин поврзани со 28-дневниот лунарен циклус, како што долго време се сугерирало.

– Воопшто не е поврзано со полната Месечина – рече тој.

– Лекарите за неплодност мислат дека за повеќето жени првиот ден од менструацијата е кога е полна Месечината, но тоа не е точно – додаде Палтер.

И како е можно првиот ден од менструацијата да е поврзан со денот во неделата?

Д-р Палтер објаснува дека тоа е поврзано со вашиот сон, исхрана и модели на стрес. А, се верува дека стресните или понапорните денови се порано во неделата, во споредба со крајот, како што се наближува викендот.

Претходните студии покажаа дека зголемениот стрес, кој исто така може да биде предизвикан од недостаток на сон, може да предизвика зголемување на хормонот кортизол, кој се меша со репродуктивните хормони кои одредуваат кога ќе добиете менструација.

Доктор Палтер додаде дека во истражувањето, шемата најмногу се применува кај жените кои имаат нормален циклус од 28 дена или повеќе, а помалку применлив за жените со пократки циклуси.