Гејтс си најде нов предизвик – сега финансиер и изградбата на експериментален нуклеарен реактор

114

Нов експериментален нуклеарен реактор ќе се гради во американската држава Ајдахо, со учество на компанијата чиј ко-основач е милијардерот Бил Гејтс.

Проектот, кој се проценува дека ќе чини 170 милиони долари, делумно ќе биде финансиран од нуклеарната компанија за енергија на Гејтс, TerraPower, додека најголемиот дел од парите ќе бидат од Министерството за енергетика на САД.

Предводен од една од најголемите американски компании за гас и електрична енергија, Саутерн Компани, проектот ќе се потпира и на технологијата на компанијата на бизнисменот, која работи на експериментални нуклеарни реактори.

Се вели дека малиот реактор со голема брзина во Ајдахо е прв од ваков вид што користи стопен хлорид, се вели во соопштението на „Southern Company“, цитираат американските медиуми.

Покрај тоа, таа има за цел да истражува и развие извор на енергија без јаглерод кој работи на повисоки температури од традиционалните нуклеарни реактори. Реакторот треба да биде пуштен во употреба за пет години, а наводно е наменет за потрошувачите во тешката индустрија, наместо да произведува електрична енергија за јавноста.

Претходно оваа година, TerraPower, основана во 2006 година, објави дека ќе ја изгради својата прва нуклеарна централа во Вајоминг.

Објектот, со проценета цена од една милијарда долари, ќе има уникатен тип на реактор кој користи натриум како извор на енергија. Натриумовиот реактор првично беше планиран за изградба во Пекинг, но проектот никогаш не беше реализиран таму.

Бил Гејтс одамна е познат како гласен поборник на нуклеарната енергија, велејќи дека неговите реактори од следната генерација ќе ѝ наштетат на планетата многу помалку од фосилните горива, кои сите содржат јаглерод.

Тој неодамна ги бранеше нуклеарните реактори од алтернативни извори на енергија, тврдејќи дека тие се посигурни, бидејќи „произведуваат струја дури и кога не дува ветер и кога сонцето не сјае“.

Извор: www.cnbc.com