Германските конзервативци претрпеа „горчлив“ пораз, но се надеваат на коалиција

83

Германските конзервативни демохристијани (ЦДУ) претрпеа „горчлив пораз“ на денешните парламентарните избори, објави ДПА.

Генералниот секретар на ЦДУ, Пол Зимејак, изјави дека сепак се надева дека неговата партија ќе ја предводи коалицијата, вклучувајќи ги Зелените и либералната Партија на слободни демократи (ФДП).

Според јавните радиодифузери АРД и ЗДФ, ЦДУ и нејзината сестринска партија Христијанско-социјалната унија (ЦСУ), ќе освојат меѓу 24 и 25 проценти од гласовите.