Германија денеска бира наследник на Меркел

60

Околу 60 милиони Германци денеска ќе имаат можност да одлучат за идниот состав на парламентот на федералните избори, и индиректно за идниот канцелар, што ќе ја наследи Ангела Меркел.

Се очекува главната борба да ја водат конзервативните демохристијани и социјалдемократите, кои во моментов заедно формираат голема црно-црвена коалиција и опозициските зелени.

Тие три партии се единствените кои, надевајќи се на победа, официјално ги предложија своите кандидати за канцелар.

Армин Лашет од партијата на Меркел, Олаф Шолц од социјалдемократите и Аналена Бербок од партијата на зелените.