Германија го повика Путин да не „игра со човечки животи“ во Украина

32

Германската министерка за надворешни работи Аналена Баербок апелираше до рускиот претседател Владимир Путин „да не си игра со човечки животи“ во Украина.

– Упорно апелирам до руската влада, до рускиот претседател: Не си играјте со човечки животи, нагласи Баербок во Брисел при пристигнувањето на состанокот на Европскиот совет за надворешни работи.

– Навистина неодговорната игра со граѓанското општество и со луѓето во окупираните области  од двете страни – е неодговорна, додаде таа.

– Нападите, насилниот конфликт што го доживеавме во последните 72 часа се навистина алармантни, прекинот на огнот постојано се прекинува и животите на луѓето се многу загрозени поради прекинот на снабдувањето со вода и електрична енергија, рече таа.

Таа повика на враќање на преговарачка маса.

-Тоа е во ваши раце. Седиме на маса секој час и секоја минута. Ве чекаме заеднички да се грижиме за мирот и безбедноста во Украина.