ГЕРБ, победникот на парламентарните избори во Бугарија, ќе предложи влада, но сè уште не е јасно дали Бојко Борисов ќе биде премиер

1106

Партијата ГЕРБ на Бојко Борисов, која победи на парламентарните избори во Бугарија, ќе предложи влада, според уставот на земјата, за што ќе побара поддршка од парламентот од другите партии во Националното собрание, изјави за бТВ министерката за труд и социјална политика Деница Сачева.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, доколку ГЕРБ не ја добие потребната парламентарна поддршка, партијата ќе го врати мандатот. Министерката Сачева рече дека ГЕРБ сè уште нема име за премиер. Таа коментираше дека не знае дали Бојко Борисов ќе биде кандидат за премиер во новоизбраниот бугарски парламент.

Деница Сачева потсети дека Бојко Борисов постојано изјавуваше дека е подготвен да поднесе оставка и да остане само лидер на ГЕРБ. Коалицијата против ГЕРБ е начин да се стави Бугарија во хаос и не случајно, според неа, не е преземена одговорност веќе неколку дена.

„Не очекуваат сериозни одлуки – Планот за одржливост и развој мора да се достави до Европската комисија до 30 април, буџетот треба да се ажурира, епидемиската состојба завршува на 30 април и следната влада мора да одлучи дали ќе се отвори, дали ќе затворам и како ќе продолжат мерките за справување со Ковид-19 “.

Деница Сачева, рече Бојко Борисов дека ГЕРБ ќе ја поддржи на парламентарно ниво владата на втората политичка сила „Има таков народ“ од Слави Трифонов и рече дека ќе бидат номинирани 10 пратеници кои ќе го поддржат.

Извор:МИА