Вучиќ најави набавка на дронови-камикази: Србија итно го забрзува вооружувањето

1480

До крајот на годината српската армија би можела да прими големо количество беспилотни летала „камикази“, кои ќе бидат домашно производство, изјави во вторникот српскиот претседател Александар Вучиќ при посетата на касарната Топчидер, а покрај другите, во посетата учествуваше и претседателот на Република Српска, Милорад Додик.

„Верувам дека до крајот на годината во соработка со бројни бизнисмени и домашни разузнавачи ќе можеме да прикажеме голем број самоубиствени дронови или беспилотни летала камикази. Сѐ ќе биде домашно производство, а тоа ќе претставува голема предност на Србија во споредба со нејзината околина“, рече Вучиќ при статичното прикажување на оружје и воена опрема на српската армија во касарната Топчидер.

Вучиќ посочи дека Србија „мора итно да го забрза понатамошното вооружување и да ја зајакне домашната индустрија, а во исто време армијата мора да има подобра обука и повеќе војници“ и додаде дека Србија мора да ја зајакне својата одбрана и концептот на таканаречена целосна одбрана.

„Мораме да бидеме подготвени. Никого не загрозуваме. Ја штитиме земјата и ги одвраќаме потенцијалните агресори“, рече Вучиќ.

Претседателот на Србија рече дека денеска претставниците на Главниот штаб на војската на Србија и Министерството за одбрана му предложиле „убедлив аргумент“ дека е неопходно да се врати обврската за служење воен рок и дека треба да ги достават сите предлози на таа тема до 1 мај.

Ќе видиме дали воениот рок ќе трае 90 или 100 дена или можеби 110 дена. Како и кога ќе биде, како ќе ги исполниме финансиските и логистичките претпоставки, но ќе разговараме“, рече Вучиќ.

Според него, на средбата, на која на државниот самит биле претставени резултатите од Армијата на Србија за 2023 година, било констатирано дека армијата не само што ги задржала, туку и ги подобрила своите оперативни способности во текот на изминатата година.

„Ние значително ги подобривме нашите можности, но го плативме финансиски. Оваа и следната година ќе платиме многу повеќе“, рече Вучиќ, додавајќи дека Србија издвоила средства за 701 комплексен систем за оружје од домашната индустрија, како и дека повеќе од 850 мора да се стекнат во наредните години.

Вучиќ истакна дека за време на одбележувањето на Денот на државноста на Србија ќе биде претставен важен систем увезен од Србија од Русија, кој се користи за електронско заглавување на беспилотни летала.

Во касарната Топчидер, Вучиќ во вторник присуствуваше на презентација на оружје и воена опрема на Вооружените сили на Србија, на која беа претставени модернизирани тенкови, беспилотни летала, како и опрема за падобранство, нуркање и планинарење.

Вучиќ на турнејата беше придружуван од претседателката на Владата на Србија Ана Брнабиќ, министерот за одбрана на Србија Милош Вучевиќ, началникот на Главниот штаб на вооружените сили на Србија Милан Мојсиловиќ и претседателот на Република Српска, Милорад Додик.