Вработен добил отказ со образложение дека не бил доволно забавен, го добил и спорот кога судски се пресметал со фирмата

57

Човекот, идентификуван како г-дин Т, работел како висок советник во париската консултантска фирма Cubik Partners и бил отпуштен поради тоа што бил „недоволно професионален“ затоа што не учествувал во социјални настани организирани од персоналот за зајакнување на градењето тимот.

Консултантското друштво за менаџмент, споменато погоре, вели дека е потребен „забавен“ пристап за градење тим – охрабрување на персоналот да се упати директно во пабот после работа.

Г-дин Т се приклучи на компанијата во 2011 година и стана директор во 2014 година. Но, Cubik Partners одлучи да го отпушти во 2015 година, бидејќи му недостасуваше партискиот дух што сакаше да го промовира.

Францускиот суд пресуди претходно овој месец, но пресудата беше објавена оваа недела.

Касациониот суд во Париз пресуди дека мажот има право да одбие забава – наредувајќи на Cubik Partners да плати 2.574 фунти на поранешен вработен, известува DailyMail.

На компанијата не и беше дозволено да го принуди „задолжително да учествува на семинари и викенд пијалоци кои често завршуваа со прекумерно консумирање алкохол, поттикнати од соработниците кои ставија на располагање многу големи количини алкохол“, рече судот.

„Забавните“ настани понекогаш вклучуваа споделување кревет со колегите додека пиете прекумерно.

Тој имал основно право на достоинство и почитување на неговиот приватен живот, соопшти судот, додавајќи дека со тоа што не учествувал, вработениот ја изразува својата слобода на изразување.

Судот отиде подалеку, додавајќи дека компанијата се занимавала со „понижувачки и наметливи практики за приватност како што се симулирани сексуални дејствија, да мора да го дели креветот со колега за време на семинари, да користите прекари за да им упатува на луѓето и закачување деформирани и измислени фотографии во канцелариите.

Г-дин Т побара дополнителни 395.630 фунти за отштета, барање кое судот ќе ја испита на следното рочиште.