Во шестмесечен проект:Компјутер бил напојуван со помош на сино-зелени алги

25

Инженерите од Универзитетот во Кембриџ  напојуваа компјутер повеќе од шест месеци користејќи исклучиво енергија добиена од сино-зелени алги.

Слични фотосинтетички генератори на енергија би можеле да работат евтино на мали уреди во наредните години, без потреба од ретки и неодржливи материјали што се користат во батериите.

Кристофер Хау од Универзитетот во Кембриџ и неговите колеги направија мала кутија со големина АА направена од алуминиум и проѕирна пластика. Внатре, тие поставија колонија на цијанобактериски видови наречени Sinechocistis sp. PCC 6803 – попозната како „сино-зелени алги“ – кои произведуваат кислород со фотосинтеза кога се изложени на сончева светлина.

Уредот бил поставен на прозорецот во куќата на членот на тимот Паоло Бомбели за време на пандемијата на Ковид во 2021 година, а тој останал таму од февруари до август. Обезбедуваше континуирана струја низ нејзината анода и катода кои го напојуваа Arm микропроцесорот, односно компјутерот.

Компјутерот работеше во циклуси од 45 минути на пресметување на збирот на последователни цели броеви за симулирање на оптоварување на компјутерот, за што беа потребни 0,3 микровати моќност и 15 минути мирување, за што беа потребни 0,24 микровати.

Самиот компјутер го мери моменталниот излез на уредот и овие податоци беа складирани во облакот за истражувачите да ги анализираат, пишува NewScientist.

Во текот на шесте месеци од експериментот, немаше прекин на електричната енергија, а за шест месеци од неговото завршување, цијанобактериите продолжија да произведуваат електрична енергија.

Хау вели дека постојат две потенцијални идеи за изворот на моќта. Или самите цијанобактерии произведуваат електрони, кои создаваат електрична енергија, или создаваат услови во кои алуминиумската анода во садот е кородирана во хемиска реакција која произведува електрони.

Бидејќи експериментот продолжил без значајна деградација на анодата, истражувачите веруваат дека цијанобактериите произведуваат најголем дел од струјата.

Има уште многу да се направи на овој „фронт“. Но, може да работи во руралните области на земјите со низок и среден приход, на пример, во апликации каде ниската енергија може да биде многу корисна, како што се сензори за животна средина или полнење на мобилен телефон.

Истражувачите експериментирале со создавање слично куќиште од празни пластични шишиња и веруваат дека ефикасните уреди би можеле да се произведат многу евтино, со комерцијална примена во рок од пет години.

Тие пронајдоа и видови алги кои произведуваат повисоки струи.