Во Шведска инфлацијата остана ниска поради различниот пристап кон пандемијата

59
epa08337470 Cyclists wait for the green light on a street in the Sodermalm district of Stockholm, Sweden, 01 April 2020. The streets of the Swedish capital are less crowded than usual due to the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA-EFE/JESSICA GOW / TT SWEDEN OUT

Цените на бројните производи бележат огромен раст, а во септември беа највисоки на американскиот пазар во изминатите 30 години, со годишен раст од 5,4 отсто. Инфлацијата расте и во другите делови на светот, но светол пример повторно е Шведска, која е запаметена по различната практика во борбата против инфлацијата на круната. Инфлацијата во моментов е околу еден процент во Шведска.

Ако ги прашате финансиските експерти анкетирани од Marketwatch, причината за растот на инфлацијата е јасна.

Пандемијата на коронавирусот и политиките што реагираа на неа предизвикаа голема промена во потрошувачката, од потрошувачка на услуги кон потрошувачка на стоки. Само купувањето на трајни производи во САД беше 26 отсто над вообичаеното ниво. Во суштина, граѓаните трошеа помалку во минатото, а оваа година, со намалувањето на пандемијата, потрошувачката експлодираше.

Сето ова поддржува аргументи кои сугерираат јасна врска помеѓу епидемиолошките ограничувања. Еден пример што ја потврдува оваа врска се податоците за инфлацијата во Шведска. Таа држава има поинаков пристап, многу поинаков, кон пандемијата отколку остатокот од светот од почетокот на пандемијата. Инфлацијата во моментов е за околу 3 отсто пониска отколку во САД.

Објаснувањето е многу едноставно, бидејќи епидемиолошките мерки во Шведска беа благи, а немаше заклучување, потрошувачката во земјата падна драстично помалку и затоа последователниот раст беше поблаг. Според тоа, нарушувањата на понудата и побарувачката беа поумерени, а растот на цените беше помал.

Она што нè учи шведското искуство е дека цените на крајот ќе се стабилизираат.

– Се смирува зголемената побарувачка за производи. Од март е намален за 15 отсто, но потребен е дополнителен пад од 7 отсто за да се постигне трендот пред пандемијата, што целосно го очекуваме, велат аналитичарите.

Што се однесува до цените на услугите, ситуацијата е нешто поинаква, бидејќи немаше смисла услужните компании да ги намалат цените, бидејќи нивните корисници и онака не можеа да ги добијат тие услуги.

Во меѓувреме, статистичарите продолжија да бележат навидум недопрени цени на ресторани или патувања во театар, иако повеќето ресторани и објекти за забава беа затворени.

Тој смета дека во моментов има две сили кои влијаат на цената на услугите: платите растат како резултат на растот на цените на суровините, но дефлациската моќ на широко распространетата хибридна работа дома и во канцеларија ќе го отежне враќањето на потрошувачката на услуги. нивоа пред пандемијата.