Во Швајцарија законот е закон за сите: Четири члена од семејството на индиски милијардер одат во затвор поради експлоатација на работниците

256

Милијардерот од Индија по име Пракаш Хиндуџа и тројца членови од неговото семејство беа осудени на затворски казни во Швајцарија за експлоатација на индиски работници во нивната вила во таа земја.

Од четири до четири и пол години затвор се осудени Пракаш Хидуџа (79), неговата сопруга Камал (75), синот Ајај и сопругата на неговиот син Намрата. Петтообвинетиот, семејниот менаџер Наџиб Зијази, е осуден на 18 месеци затвор.

Им ги одземале пасошите, им забранувале да излегуваат надвор и ги терале да работат и до 18 часа на ден.

Судот одлучи дека четворицата се виновни за експлоатација и незаконски вработувања на работници, речиси целосно одбивање на здравствено осигурување на работниците и исплата на плати кои не достигнуваат ни десетина од платата што се исплаќа во Швајцарија за такви работни места.

Според обвинителите, работниците опишале „атмосфера на страв“ која Камал Хиндуџа ја воведувалаВо . Тие биле принудени да работат со многу малку или без време за одмор, а во моментот на прием работеле до доцна во ноќта. Тие спиеле во подрумот на вилата, лоцирана покрај езерото, не мора да биде на кревети, туку на душеци на подот.

Швајцарскиот суд не ги прогласи обвинетите за одговорни за некои од посериозните точки од обвинението, како што е шверцот на луѓе, бидејќи, како што беше речено во судот, работниците знаеле во што се навлегуваат – барем делумно.

Тоа се главно неписмени Индијци кои не биле платени во швајцарски франци, туку во индиски рупии, а овие средства им биле исплаќани во банките во Индија до кои немале пристап.

Адвокатите на осудените тврдат дека ќе се жалат и дека казната е преголема, но велат дека им „олеснило“ кога ја добиле веста дека судот нема да го осуди Камал Хиндуџа за шверц на луѓе. Според нив, тие се осудени за „многу лошо здравје“ и се работи за стари лица, па не присуствувале на судењето.

За сопругата на Хиндуџа, Камал, адвокатите рекоа дека е на интензивна нега, опкружена со семејството.

Минатата недела до медиумите стигна информација дека богатото семејство се спогодило со обвинителството.

Швајцарските власти ги запленија скапоцените камења и луксузниот накит на семејството за евентуална продажба за да ги покријат правните трошоци и можните казни.

Пракаш Хиндуџа и неговите тројца браќа управуваат со индустриски конгломерат кој работи во различни сектори како што се информатичката технологија, медиумите, енергијата, недвижностите и здравството.

Магазинот Форбс го проценува имотот на семејството Хиндуџа на околу 20 милијарди долари.

Семејството има живеалиште во Швајцарија од осумдесеттите години на минатиот век.

Пракаш Хиндуџа, кој доби швајцарски пасош во 2000 година, веќе беше осуден во 2007 година со слично обвинение како сегашното. Против него се води посебна даночна постапка.