Во Хрватска изминатава година починале најмногу луѓе за една година од Втората светска војна

700

Во текот на изминатата година во Хрватска починаа 63.611 лица, што е најголем број на смртни случаи во една година од крајот на Втората светска војна.

Родени се 36.478 деца, што значи дека природниот прираст е минус 27.133 лица, покажуваат привремените податоци на Централниот завод за статистика.

Споредено со 2020 година, податоците покажуваат натамошен негативен тренд на природниот прираст, поради големиот пораст на бројот на починати.

Податоците за 2020 година покажуваат дека таа година починале 57.023 лица, што значи дека минатата година Хрватска имала дури 6.588 смртни случаи повеќе од претходната година.

Така, и покрај зголемувањето на бројот на родени деца, природниот прираст остана во дебелината на дефицитот, па дури и се зголеми.

Минатата година се родени 36.611 деца, што е за 633 деца повеќе од претходната година, но природниот прираст е помал за 5.955 лица.

Високата стапка на смртност поради пандемијата на коронавирус секако придонесе за поразителните статистики, но веројатно е зголемена стапката на смртност од други болести кои не се откриваат или лекуваат навреме поради оптоварувањето на здравствениот систем, пишува Јутарњи лист.