Во Русија откриен нулта пациентот заразен со коронавирус

458

Нулта пациентот со коронавирус во Русија е средовечен човек по име Суботин, кој со авион допатувал во Москва од Милано, соопшти академик Александар Чучалин од Руската академија на науките.

– Во историјата на коронавирусот, секогаш постои прашањето за таканаречениот „нулта пациент “. Што е нулта пациент? На пример, во Кина, д-р Ли Венлиан е првиот што го идентификува вирусот што ја предизвика оваа епидемија и го активираше алармот. За жал, самиот доктор Ли се зарази и почина.

Во Русија, таков нула пациент е еден млад човек, над 40 години, кој пристигнал од Милано. Сега можете да го соопштиме и неговото име – Суботин. Многу брзо му беше дијагностициран коронавирус. Ние, со главниот лекар на специјализирана болница во Комунарка Денис Николаевич Проценко, ја направивме оваа дијагноза и пропишавме третман. Многу рано ги видовме компликациите што се појавија. Тој е првиот што се опорави од коронавирус во Русија. За жал, членови на неговото семејство со кои стапил во контакт – неговиот татко и неговата мајка се разболеа. Користејќи го примерот на овој прв пациент чија инфекција е откриена на 27 февруари, би сакал да ја покажам важноста на навремена дијагностика и третман, така што болеста да не стане фатална и да предизвика смрт кај некоја личност. Неговиот татко бил механички вентилиран, а неговата мајка не. Тие се стари лица и секако, нивната болест е потешка, информира Александар Чучалин.