Во Мали 49 војници од Брегот на Слоновата Коска обвинети за „поткопување на државната безбедност“

47

Четириесет и девет војници на Брегот на Слоновата Коска, кои повеќе од еден месец се во притвор во Бамако, се обвинети за „поткопување на државната безбедност“ на Мали.

„Војниците од Брегот на Слоновата Коска беа обвинети во петокот за „обид за поткопување на државната безбедност“ и ставени под налог за егзекуција“, јавија француски медиуми повикувајќи се на извор во судството во Мали.

Брегот на Слоновата Коска ги негира обвинувањата. Земјата тврди дека нејзините војници биле дел од мисијата на Обединетите нации и бараат нивно ослободување.