Во истрагата за Ковид, откриена скандалозна изјава на британскиот премиер:Треба само да се остават луѓето да умрат

289

Тековната истрага за пандемијата на Ковид во Британија тврди дека британскиот премиер Риши Сунак рекол дека владата треба „само да ги остави луѓето да умрат“ за време на пандемијата „Ковид-19“ и да не наметнува друг национален карантин.

Патрик Валанс, кој беше главен научен советник на владата за време на пандемијата на коронавирус, направи белешка во својот дневник на 25 октомври 2020 година на состанокот на тогашниот премиер Борис Џонсон и Риши Сунак, кој беше министер за финансии.

Дневникот прикажан во истрагата забележал како Доминик Камингс, главниот советник на Џонсон за време на пандемијата, му го пренел на Валанс она што тој рекол дека го слушнал на состанокот, пишува Ројтерс.

Валанс го цитираше Камингс во неговиот дневник како вели: „Риши мисли дека да се остави луѓето да умрат е во ред. Сето ова изгледа како целосен недостаток на лидерство“.

Портпаролот на Сунак рече дека премиерот повеќе би сакал да го каже својот став кога ќе сведочи во истрагата отколку да одговара на сите поединечно.

Истрагата го испитува одговорот на владата на пандемијата на коронавирус, која затвори големи делови од економијата и уби повеќе од 220.000 луѓе во Британија.

Високи владини претставници постојано изјавуваа дека владата не е подготвена за пандемијата и дека „токсичната“ и „мачо“ култура го попречува одговорот на здравствената криза.

Доказите во истрагата создаваат опасност за Сунак и го поткопуваат неговиот обид да се претстави како промена на хаотичното раководство на Џонсон, иако тој беше еден од највисоките министри во таа влада.