Во Бигорскиот манастир за првпат е возобновена исконската традиција коледарските песни, а интересно е што дел од овие каланди потекнуваат од Мијачкиот крај.

Бигорскиот манастир соопшти дека „Чалгија Мерак” во соработка со Бигорското братство, веќе подолго време работат на возобновување на коледарски песни, или каланди.

Некои од нив од пред неколку години се возобновени во соработка со здружението Бадникови поворки.