Велика Британија соочена со нов предизвик: Се зголемуваат случаите на норовирус – најголем ризик е дехидратацијата

12405

Обединетото Кралство се соочува со невообичаен пораст на случаите на норовирус, при што националната здравствена служба предупредува дека дехидратацијата е најголемиот ризик во случај на инфекција. Потврдените случаи на норовирус се 75 отсто над петгодишниот просек, откри Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство. Според експертите, свежото мајско време, кое обична го има во зима, може да придонесе за постојано опстојување на вирусот.

Норовирус е стомачен вирус, кој предизвикува повраќање и дијареја, но обично исчезнува за околу два дена, според NHS.

– Симптомите на дехидратација вклучуваат жед, вртоглавица, темна урина, сува уста. Ако сте сериозно дехидрирани, побарајте лекарска помош што е можно поскоро. Симптомите на тешка дехидратација вклучуваат екстремна жед, сува, збрчкана кожа, воспалени очи и неможност за мокрење – велат од НЗС.

Потврдените случаи на норовирус се 75 отсто над петгодишниот просек, откри Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство (UKHSA).

Експертите сметаат дека јавното здравје во постпандемскиот период и свежото време во мај може да придонесат за постојано опстојување на вирусот, кој обично се јавува во зима.

За да се спречи ширењето на норовирусот, на заразените им се советува да останат дома и да се грижат за хигиената, пренесува британски „Мирор“.