Вархеји: Следејќи го владеењето на правото, ЕУ ја следи и експропријацијата во Србија

61

Европскиот комесар Оливер Вархеји, како одговор на парламентарното прашање за експропријација во регионот Бор за потребите на Зиџин, изјави дека Европската комисија посветува посебно внимание на владеењето на правото, особено во земјите како што е Србија што преговараат за пристапување во ЕУ, и во тој контекст и за условите за експропријација на имот.

Романскиот европратеник Маријан-Жан Маринеску ја праша Европската комисија за експропријацијата на земја во регионот Бор и влијанијата врз животната средина.

Европратеникот од Европската народна партија посочи дека членот 58 од Уставот на Србија и членот 8 од Законот за експропријација јасно пропишуваат дека експропријацијата се применува само во случаи од јавен интерес.

Меѓутоа, членот 4 од Законот за рударство и геолошки истражувања е во контрадикција бидејќи го проширува правото на експропријација и на „деловен субјект во приватна или јавна сопственост“, изјави романскиот европратеник.

Како што напиша тој во парламентарното прашање, оваа несовпаѓање во однос на правото на експропријација ја користи приватната компанија Зиџин мајнинг група со кинески капитал и седиште во Бор, и експроприра имот на српските граѓани во селата Остреj, Кривеj, Слатина, Метовница и Брестовац во источна Србија.

Маринеску побара од Комисијата став по ова прашање и исто така праша дали Комисијата е свесна за состојбата во споменатите села, во однос на правото на приватна сопственост и во однос на еколошката штета предизвикана од рударските активности.

Како одговор, Вархеји во име на Европската комисија изјави дека легалноста на експропријацијата може да ја процени Европскиот суд за човекови права. Меѓутоа, како што наведе, ваквите прашања се на прво место во надлежност на националната влада на Србија.

„Се очекува Србија да го спроведе своето законодавство. Во ситуација на потенцијален конфликт помеѓу Уставот и законот, секое правно или физичко лице во Србија има право да покрене постапка за оценување на уставноста пред Уставниот суд”, рече еврокомесарот за проширување и соседска политика.

Вархеји изјави дека Комисијата внимателно го следи она што се случува со животната средина во Србија, вклучително и во регионот Бор, и во дијалогот со Србија, ја нагласува важноста на нејзината заштита.

„Ова вклучува барање за соодветна проценка на влијанието врз животната средина во однос на инвестициите“, посочи Вархеји.

Еврокомесарот, исто така, изјави дека извештајот на Комисијата за Србија од октомври 2020 година формулира конкретни препораки за акција за отстранување на недостатоците.

Комисијата, меѓу другото, ја нагласи потребата од зајакнување на капацитетите на судството и инспекцијата за заштита на животната средина во Србија, како и воспоставување евиденција за имплементација на Директивата за криминал во животната средина, се вели во одговорот на еврокомесарот до романскиот европратеник.