Бурекчиите во Белград се поплатени од хирурзите! Искуството не е пресудно, а работодавците се во неволја

256

Бурекот го јадат и богатите и сиромашните, тој е задоволство за секого. Многумина ќе речат, тешко е да се замисли животот без бурек, но за жал, традиционалниот начин на приготвување бурек веројатно ќе падне во заборав, а сето тоа поради недостигот на бурекчии на пазарот, а ниту платите кои им се нудат, а се далеку над просекот, не се доволни да ги стимулираат. Која е причината за тоа?

Со сирење, месо, зеленчук, коленица. Бурекот во која било форма ретко кого го остава рамнодушен. Секој има свој омилен, но факт е дека за многумина бурекот е синоним за квалитетен и силен појадок. Многу работи во животот се менуваат, но пекарата каде што купувате бурек по нарачка ретко се менува.

Белградските пекари нудат помеѓу 150 и 200 илјади месечно, со полно работно време. Условите се да имате искуство, иако тоа не е пресудно, да сте одговорни и вредни. На прв поглед изгледа дека многумина би ја сакале оваа работа, од друга страна, ретко кој се јавува на огласот.

– Ни платата веќе не игра улога, значи не се работи за пари, треба да се создаде добра атмосфера, добри услови за работа. Веќе не би ни ја одредувал висината на платата, би го прашал колку сакаш да ти платам, затоа што е многу тешко да се најде квалитетен бурекчија и како човек и како мајстор. И обично се случува следното: тој почнува да работи, се покажува, а потоа по некое време кога ќе се измори од тоа, квалитетот почнува да опаѓа, вели Марко Драгијевиќ, сопственик на пекара Ма Џо.