Британското разузнавање известува за „значителен напредок“ на украинските сили

28

Британското Министерство за одбрана го објави најновиот извештај на своите разузнавачи за ситуацијата во Украина.

Во последните 24 часа, украинските сили продолжија значително да напредуваат во регионот на Харков. Русија се повлече од областа, но борбите продолжуваат во близина на стратешки важните градови Изјум и Купјанск, се вели во извештајот.

– Русија спроведува стратегија на намерно дезинформирање за да избегне вина за кризата со храна, да ја дискредитира Украина и да го минимизира противењето на инвазијата на Украина, се вели во извештајот.