Брашно од инсекти – нова страница во историјата на храната: Отворена првата фабрика во Италија

723

Во Италија е отворена првата фабрика за преработка на инсекти за производство на брашно, што го наметнува прашањето колку е здраво ова брашно и дали е тренд или трајна замена за пченичното брашно.

Првата италијанска фабрика за брашно од инсекти е отворена во регионот Марке во централна Италија, и покрај противењето на министерот за земјоделство на земјата, Франческо Лолобриџида.

Хозе Франческо Циани, извршен директор на Nutrinsect, изјави за Ansa дека „се отвори ново поглавје во историјата на прехранбената индустрија“.

Тој го покани и Лолобриџида, кој се залага за забрана на брашно од инсекти во Италија, „да дојде и сам да се уверите колку е тоа здраво и хранливо“.

Во Службениот весник од 29 декември, беше објавено правило со кое се дозволува брашно направено од штурци, ларви од брашнести црви и ларви од мали црви во Италија.

Првата италијанска фабрика за брашно од инсекти на отворено е формирана во источниот регион Марке и покрај противењето на министерот за земјоделство Франческо Лолобриџида.

Нутринсект, со седиште во Монтекасијано, провинцијата Мачерата, изјави за АНСА преку извршниот директор Хозе Франческо Циани дека „отворена е нова страница во историјата на храната“.

Чани го покани министерот, кој сакаше да го забрани брашното од инсекти во Италија, „да дојде да види колку е здраво и хранливо“.