Општинските власти во Купрес, во југозападна Босна и Херцеговина, одлучија да не се одржат предвремени избори за градоначалник во февруари следната година, со образложение дека нема пари за тоа, бидејќи редовните локални избори ќе се одржат во октомври.

По оставката на градоначалникот Милан Раштегорац (ХДЗ 1990), кој се врати на својата поранешна функција во Шумите на округот Херцег-Босна, Централната изборна комисија на БиХ (ЦИК) нареди да се одржат вонредни избори за градоначалници според Изборниот закон. Ваквите избори требаше да се одржат во февруари, а новиот градоначалник да ја извршува функцијата само осум месеци. Сепак, нема доволно пари во општинската каса за одржување предвремени и редовни избори.

На вонредна седница, општинскиот совет на Купрес едногласно донесе заклучок дека не е во можност да ги обезбеди финансиските средства за одржување предвремени избори во февруари. Сите партии се согласуваат дека најавените избори не се во интерес на партиите кои учествуваат во работата на Советот на општината.

Овој заклучок веднаш е испратен до ЦИК, која минатата недела донесе одлука предвремените избори за градоначалник на Купрес да се одржат на 9 февруари 2020 година.