Американскиот актер, Бил Козби треба да биде ослободен од затвор откако Врховниот суд на Пенсилванија ја поништи осудата за сексуално злоставување, објави NBC News.

Пресудата денеска е укината откако бил постигнат договор со претходниот обвинител за спречување на судење за случајот со дрога и злоупотреба на Андреа Констанд.

Окружниот обвинител Брус Кастор одбил да го гони Козби во 2005 година, но неговиот наследник Кевин Стил покренал обвинение против Козби и го уапсил неколку дена пред истекот на застареноста.

Кастор не се согласува со одлуката на Козби за гонење, велејќи дека тој се согласил со него дека никогаш нема да биде гонет доколку Козби сведочи во граѓанската тужба поднесена од Андреа Констанд против него. Во таа изјава Козби признава дека им давал на жените сексуални лекови и исто така признал бројни вонбрачни врски. Тоа сведочење било искористено против него во кривичната постапка.

Судот соопштил дека обвинителот Кевин Стил требало да се држи до ветувањето дека нема да го обвини Козби, а подоцна дал и потенцијално инкриминирачко сведочење во тужбата. Во судската пресуда, донесена денеска, се вели дека Козби мора да биде ослободен од затвор и дека секое идно гонење за овие специфични обвиненија е забрането.

83 годишниот Бил Козби одлежа повеќе од две години затвор. Тој беше осуден во 2018 година за дрогирање и сексуално злоставување на Андреа Констанд.