Бектеши најави најверојатно замрзнување на цените на основните прехрамбени производи

31

Министерот за економија, Крешник Бектеши, најави дека најверојатно ќе биде донесена одлука за замрзнување на цените на основните прехранбени производи.

Подготвен е предлог што утре или во вторник ќе биде доставен на разгледување до Владата.

-Секторот за трговија при Министерството за економија веќе ги направи пресметките во делот на зголемување на цените, за основните продизводи. Предлогот е веќе подготвен и во сабота или во вторник ќе биде испратен на разгледување во Владата и најверојатно и Северна Македонија ќе донесе одлука за замрзнување на продажните цени на основните прехранбени производи, лебот, млекото, брашното, шеќерот, зејтинот, а можеби и месото, рече Бектеши во интервју за емисијата „Трилинг“ на ТВ 24.

Тој претходно најави дека ако предвидат дека ќе има ценовни шокови ќе интервенираат во рамки на надлежностите и согласно со Законот за трговија.