Бајден: Третите дози од вакцините ќе бидат бесплатни и лесно достапни

28

Третата доза од вакцината против коронавирус ќе биде бесплатна и достапна, изјави денеска американскиот претседател Џозеф Бајден, еден ден откако федералните здравствени агенции поддржаа давање дополнителна доза за зајакнување на имунитетот.

„Како и првата и втората доза, засилувачката доза ќе биде бесплатна и лесно достапна“, рече Бајден за Белата куќа.

Третата доза ќе биде достапна за лица постари од 65 години, лица со висок ризик од тешки форми на болести или инфекција со Ковид-19 поради нивната работа, кои беа вакцинирани пред шест месеци со вакцината Фајзер и Бионтек против Ковид-19.

Бајден рече дека околу 60 милиони луѓе во моментов ги исполнуваат условите за третата доза, и тој исто така го повтори својот апел до повеќе од 70 милиони Американци кои се уште не започнале вакцинација.

“Слушајте што велат невакцинираните Американци кои лежат во болнички кревети, додека го земаат последниот здив, велат: Да бев вакциниран. Луѓето умираат, а оние кои не мора да умрат”, нагласи американскиот претседател.

Бајден веќе најави почеток на вакцинација од трета доза на 20 септември за сите, но американската администрација за храна и лекови и американскиот Центар за контрола и превенција на болести оваа недела дадоа препорака за постарите граѓани и помладите кои се изложени на ризик поради нивното здравје или работа, и дефинираа временско ограничување за зголемената доза, најмалку шест месеци откако се примени првите две.

Одлуката на регулаторот се однесува само на вакцината Фајзер, а препораката на американските регулатори за оние производители како Модерна и Џонсон и Џонсон, кои се уште не поднеле барање за одобрување на третата доза, се уште се очекува.

Американските здравствени експерти ги предупредија луѓето да не мешаат различни видови вакцини, наведувајќи го недостатокот на податоци.