Бајден: Нема да употребам сила против Русија

376

САД нема еднострано да употребат сила против русија, изјави американскиот претседател Џозеф Бајден во Белата куќа.

„Тоа не се разгледува“, рече Бајден, исклучувајќи ја можноста за испраќање американски трупи на територијата на украина, поради ситуацијата на границата со Русија.

Бајден нагласил дека го предупредил Путин дека САД се подгитвени да воведат сурови економски снакции во случај на руски напад на Украина.

Принципот на колективна одбрана на НАТО не се однесува на Украина, истакна американскиот претседател.

Американскиот лидер соопштил дека САД и НАТО имаат намера да ја проучат можноста за давање нагаранција за безбедност на Русија.